Upały a jedzenie – Medycyna - Noragami Ova cda

Upały a jedzenie

W gorące dni spada nasze zapotrzebowanie na ilość pokarmów. Wolimy wtedy wypić szklankę zimnej wody lub soku owocowego, gdyż działa to odprężająco i chłodząco. Ciepłe i ciężkostrawne posiłki schodzą na dalszy plan i nikt nie ma ochoty na małą porcję, nie mówiąc już o dokładce. Ale nie samą wodą żyje człowiek. Co zatem jeść w upalne dni, aby nasze zdrowie nie doznało szkody przez zmniejszony apetyt? Najlepiej spożywać wtedy lekkie, ale jednocześnie pożywne produkty, takie jak: pełnoziarniste pieczywo, owoce, warzywa, jogurty, gotowane mięso. Jako przekąska doskonale sprawdzają się nasiona dyni lub słonecznika. Należy pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu, najlepiej poprzez picie niegazowanej wody butelkowanej lub soków owocowych i warzywnych. Świetny będzie sok pomidorowy, ponieważ zawiera dużo potasu, który reguluje naszą gospodarkę wodno-mineralną. Nie powinniśmy przesadzać z alkoholem, gdyż wysoka temperatura powietrza i ciała sprawia, że szybciej się upijamy i łatwo wtedy o osłabienia, omdlenia lub zawroty głowy.

Witaj na moim serwisie! Strona poświęcona jest w całości medycynie. Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji medycznych. Mam nadzieję, że treści jakie tutaj znajdziesz przydadzą Ci się. Zapraszam do czytania i komentowania, a także likowania na fb!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)