Trele morele i witaminy | Medycyna

Trele morele i witaminy

Morele to małe, soczyste owoce wyglądem przypominające brzoskwinie. Do europy przyszły z Azji, chociaż najbardziej docenione zostały w Armenii. Są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale mają też świetny wpływ na nasze zdrowie. Ich główną, ale nie jedyną zaletą, jest duża zawartość witaminy C. Już szklanka soku zapewni nam jej dzienne zapotrzebowanie. Morele można spożywać w wersji surowej albo suszonej. Te pierwsze mają doskonały wpływ na cerę, włosy i paznokcie, a także pozwalają dłużej zachować młody wygląd. Dzieje się tak za sprawą beta-karotenu, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Potas i żelazo także mają działanie lecznicze, dlatego warto jeść chociaż kilka owoców dziennie, by nasze nerki dobrze pracowały oraz po to, by uchronić się przed anemią. Z kolei morele suszone są nieocenionym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego. Są więc polecane osobom walczącym z nadwagą, przestrzegającym diety lub uprawiających sport. Morele można dodawać do sałatek, potraw mięsnych, pierogów, ciast lub robić z nich konfitury i soki. W upalne dni działają orzeźwiająco i są dobrym pomysłem na zdrową przekąskę.

Witaj na moim serwisie! Strona poświęcona jest w całości medycynie. Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji medycznych. Mam nadzieję, że treści jakie tutaj znajdziesz przydadzą Ci się. Zapraszam do czytania i komentowania, a także likowania na fb!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)