Przede wszystkim węglowodany złożone | Medycyna

Przede wszystkim węglowodany złożone

To dzięki nim mamy siłę do działania. I to przez długi czas. Dla większości osób cukry kojarzą się z nadwagą, chorobami, zepsutymi zębami. Nie każdy cukier jednak można sprowadzić tylko do takich ,,efektów”. Otóż węglowodany to podstawowe źródło energii dla ludzkiego organizmu. Bez nich nie mógłby działać prawidłowo. Ważne jednak, by wybierać te złożone. W przeciwieństwie do węglowodanów prostych, nie prowadzą one do szybkiego skoku poziomu cukru we krwi. Spożywanie cukrów złożonych zapewnia bowiem stopniowe rozkładanie w układzie pokarmowym i powolne uwalnianie substancji odżywczych. Dzięki temu człowiek może zjeść mniej i czuć przypływ energii przez długi czas. Nawet kilka godzin. Taki wybór ogranicza również ryzyko chociażby zachorowania na cukrzycę, ponieważ usunięcie tych prostych, a postawienie w jadłospisie na złożone nie wiąże się z gwałtownymi skokami poziomu insuliny we krwi. Węglowodany złożone można znaleźć w pełnoziarnistym pieczywie, makaronie czy płatkach. Jest ich sporo w kaszy, a także fasoli.

Witaj na moim serwisie! Strona poświęcona jest w całości medycynie. Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji medycznych. Mam nadzieję, że treści jakie tutaj znajdziesz przydadzą Ci się. Zapraszam do czytania i komentowania, a także likowania na fb!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)