Jeść z głową i dla głowy – Medycyna - Łowcy Umysłów cda

Jeść z głową i dla głowy

Prawidłowa dieta to podstawa zdrowego, ale także szczęśliwego życia. Sięganie po składniki zmniejszające napięcie nerwowe czy sprzyjające prawidłowej pracy układu pokarmowego pozwala unikać wielu problemów. Zwiększa także poczucie szczęścia i poprawia humor. Odpowiednio dobranym do potrzeb jadłospisem da się również wspomóc efektywność pracy. I tak za przykład niech posłużą mózgowcy. Im na pewno przyda się spora dawka węglowodanów, ponieważ to glukoza stanowi podstawowy składnik odżywczy dla mózgu. Nie oznacza to jednak, że można bezkarnie sięgać po kolejne czekoladki czy pełne prostych cukrów tak zwane dania gotowce. Wypełnienie nimi codziennej diety to nie sposób na koncentrację, ale ryzyko cukrzycy, problemów z układem pokarmowym, obciążenia organów odpowiedzialnych za trawienie. Więc co jeść w imię dobrych efektów na polu intelektualnych wysiłków? Przede wszystkim nasiona, ziemniaki, brązowy ryż i kaszę. To właśnie w nich jest mnóstwo zdrowych cukrów, nazywanych złożonymi. Ich spożywanie zapewnia zastrzyk energii dla mózgu na długo.

Witaj na moim serwisie! Strona poświęcona jest w całości medycynie. Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji medycznych. Mam nadzieję, że treści jakie tutaj znajdziesz przydadzą Ci się. Zapraszam do czytania i komentowania, a także likowania na fb!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)