Dlaczego tak lubimy pomidory – Medycyna

Dlaczego tak lubimy pomidory

Polacy uwielbiają pomidory. Oczywiście, najlepsze są te z polskich plantacji, kupowane na straganach w pomidorowym sezonie. Zimowe pomidory sprowadzane z egzotycznych krajów, przypominają pomidory tylko z wyglądu – są bez smaku i zapachu. Niestety, te pomidory, to produkt globalizacji, wyhodowane według konkretnych wzorców genetycznych, z pominiętym smakiem i aromatem. Gdy nadchodzi lato, możemy w pełni rozkoszować się pomidorami polskimi, wyhodowanymi w warunkach naturalnych, dojrzałych i pachnących słońcem. Każdy z nas zna przynajmniej kilka sposobów przyrządzania i podawania pomidorów – a każdy sposób jest dobry. Pomidory w sałatce, w plasterkach na kanapkach, jajko przecier do sosów i zup, nadziewane, pieczone – każde danie z pomidorem w roli głównej jest znakomite. Pomidory mają duże znaczenie odżywcze – są źródłem potasu, wielu witamin i związków mineralnych – obniżają ciśnienie krwi, zwiększają jej krzepliwość, stabilizują poziom cholesterolu, zawierają antyutleniacze mające korzystny wpływ na nasze serce. Mają właściwości odchudzające, dlatego są idealne do letniej diety. Pomidor to prawdziwa bomba zdrowia.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)